INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Туроператори: Няма ясни правила – основният проблем пред сезона

Пълно и гарантирано покритие на плащанията за почивка и възможност за анулиране – 70 %, концепцията за хигиена и възможностите за презаписване за друг период са приоритетни за 69% от германците, които биха пътували това лято. Това обяви днес Калин Сутев от туроператорския бранш, който работи с германци. Той участва в 14-тия Черноморски туристически форум „Рестарт на туризма – нова надежда“.

Интересът към пътувания и почивки в чужбина на германците, обаче засега е не е висок. Туристите от Германия биха планирали лятна почивка в страната си с личен автомобил, а една не малка част т.г. не предвиждат пътуване. Това не е представително за цяла Германия, но показва тенденциите, отбеляза Сутев. България, обаче я няма в него, защото страната ни попада в червената зона до края на месец май, по критериите на института Роберт Кох, подчерта Калин Сутев.

Германците ще пътуват това лято с автомобил в страната си и на кратки почивки в съседни държави

Основните дестинации биха били към Австрия, Швейцария , Италия и в рамките на Германия. Като 38 % от германците биха пътували с личен автомобил в своята страна. Наблюдава се сериозна тенденция за отлагане на планирането на почивка и пътуване.

Сериозно колебание има и към Средиземноморските дестинации, показва изследването. България в това проучване не попада сред първите 10 дестинации, които биха предпочели германците. Според института Роберт Кох страната ни е все още в червената зона, вкл. до края на месец май, подчерта Калин Сутев.

Докато у нас няма ясни правила за влизане и излизане на чуждестранни граждани с цел туризъм, няма да има резервации. Трябва да се знае кой покрива допълнителното тестване, ако се наложи и на какви цени ще са, а също така от значение са възможните застрахователни покрития.

Има сериозен спад сред резервациите на самолетни билети, за круизни у групови пътувания. В Германия се наблюдава също отлив и от пътуванията с други два вида обществен транспорт – влакове и автобуси, които се считат за групови пътувания.

Ще разчитме на записванията в последната минута в сретата на май и през юни, за да достигнем поне нивата от миналото лято.

Много важно ще бъде новото маркетингово представяне на България след пандемията, отбеляза Сутев.

България да стане безопасна дестинация

Нина Чамова отбеляза, че България не се рекламира като безопасна дестинация, за разлика от източно средиземноморските дестинации (Гърция, Турция, Кипър и Хърватска), които в момента са изключително активни и се рекламират като „безопасни за пътуване” и „безопасни за почивка”.

За полския пазар записванията вървят сравнително добре, съобщи Чамова. В момента записванията са буквално в затой, защото нашите партньори очакват България да обяви при какви правила ще приема туристите.

Комуникирането на условията за почивка е по-важно от цената в момента

Иван Грошев т.г. ще е много по-важна добрата комуникация с партньорите за сигурност и безопасност, която нямаме все още, отколкото ценовите нива. Все още няма регламент как ще става влизането в България след 1-ви май, акцентира Грошев. Най-вероятно стотици румънци чакат, за да преценят дали да се запишат за Великден в България, който е другата седмица.

Трябва да използваме това, че страната ни е един от най-облекчените режими в пандемията – работят заведенията, моловете, дори фитнесите. Трябва да използваме това и да го рекламираме. Това отбеляза Грошев и даде за пример в Танзания, където обявиха, че там няма коронавирус и благодарение на това имаха някакъв сезон, въпреки че коронавирус имаше.

Двойно по-голям интерес от миналото издание на Черноморския форум, отбелязаха организаторите на база брой присъстващи онлайн в платформите, в които се излъчва.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 23.04.2021 г. 13:43 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x