INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Балтова: Туризмът в България връща своята жизнеспособност

Снимка: БГНЕС

Туризмът през последните 2 месеца в България връща своята жизнеспособност и доказа, че може да бъде отговорен и дори в тежката и динамична среда на международна сцена той успява да се възстанови и към днешна дата има един сравнително нормално протичащ сезон, който достигна ръстът на чуждестранни посетители на по-високи нива от миналата година. Това докладва туристическият министър Стела Балтова пред държавния глава Румен Радев.

„Развитието на нашия сектор е в динамична функция заради здравния оперативен план, който е изключително е важен за предвидимостта за бранша. Всяка оперативна мярка трябва да бъде свързана със социално-икономическо подпомагане. Но най-важното беше да се актуализират правилата в местата за настаняване, извършваме тесен контрол съвместно със здравните власти“, посочи тя.

„Другото важно нещо беше създаването на здравния протокол, съвместно направен със здравната институции, които показват какви мерки трябва да се вземат от местата за настаняване и също така от заведенията за хранене. Сега е важно да обособим две места за настаняване, които имат указания от РЗИ-та да бъдат карантинирани. Едното е на Северното Черноморие, а другото на Южното“, допълни Балтова.

Ние създадохме т. нар. етикет „100% ваксиниран персонал“, предстои да се поставят такива етикети в туроператорски фирми в страната, за да насърчаваме този процес. Вече бе поставен такъв един курорт, разкри Балтова.

Тя призова за по-голяма предвидимост при затварянето на туристическите бизнеси, тъй като те имат сериозни капиталови инвестиции в краткотрайни и дълготрайни активи. Затварянето е равно на тежка загуба на важен капитал, какъвто е човешкият ресурс. По думите ѝ е важно запазването на човешкия персонал в туристическия сектор.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.08.2021 г. 14:44 ч.

Източник: Draiknews

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x