INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Турция пуска нов вид тест за COVID-19

Турция започва серийно производство на нов тест, разработен в страната, който с 99 процента точност установява само за 10 секунди наличие на коронавирус, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Системата за установяване на коронавирус, наречена „Диагновир“, е базирана на нанотехнология и вече е преминала тестовете за надеждност.

По думите на ректора на университета Билкент, разработил проекта, проф. Абдуллах Аталар новата система, която бързо дава надеждни резултати, може да заеме мястото на досегашните PCR тестове. Той посочи, че интерес към нея проявяват различни институции от цял свят, сред които Германската футболна лига.

„Вярваме, че това е система без аналог в света“, добави проф. Аталар. Ако резултатът на теста с „Диагновир“, е положителен, то за отчитането му стигат само 5-10 секунди. За да бъде потвърден отрицателен резултат, са нужни 20-30 секунди, обясниха още турските учени.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 24.06.2021 г. 13:51 ч.

Източник: 24chasa.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x