INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция.

Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба „Фатих“, за да инспектира дейността му по издирването на въглеводороди в Черно море, предава БТА.

„Днес приключихме сондажните дейности в газовото находище при Сакария, които започнахме на 20 юли“, заяви Ердоган. По думите на президента в находището Туна-1 са открити резерви от общо 405 милиарда куб. м газ. „Целта ни е до 2023 г. да предоставим тази газ на разположение на гражданите“, изтъкна той. През август Ердоган обяви, че Турция е открила находище с 320 млрд. куб.м газ край турското крайбрежие в зоната Туна-1, където действа корабът „Фатих“.

Това бе най-голямото количество, откривано досега в историята на страната. Преди дни президентът съобщи, че ще посети в събота, т.е. днес, сондажния кораб и ще обяви нови данни за откритите от Турция залежи на природен газ.

„В резултат на извършените анализи и детайлна работа ние добавяме към вече намерения резерв още 85 милиарда куб.м“, заяви президентът. „Откритите в Черно море залежи са найголемият въглеводороден източник в нашата страна досега“, изтъкна той.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 17.10.2020 г. 17:52 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x