INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Турция въведе забрана за излизане по улиците през уикенда

От полунощ в Турция влезе в сила забрана гражданите да излизат по улиците на 30-те най-големи града и град Зонгулдак, предаде БНР.

Ограничението е въведено от турското вътрешно министерство. То ще бъде в сила до полунощ в неделя срещу понеделник. Изключения се предвиждат само за хората, чиято дейност поддържа функционирането на обществото.

От действието на забраната ще бъдат изключени служителите в силите за сигурност, противопожарните и медицинските екипи, критичната инфраструктура, работещите във фурни, аптеки, определени бензиностанции, сферата на доставките. Ограничението няма да важи и за заетите в някои промишлени производства, както и при опериране със земеделски продукти, които могат да се развалят.

На всеки 50 000 души ще действа по една бензиностанция, ще бъде отворен и съответният брой ветеринарни клиники и приюти за животни.

Медиите съобщиха за решението на вътрешното министерство два часа преди полунощ и това предизвика масов наплив към все още отворените пекарни и магазини в градовете, засегнати от мярката. Образуваха се дълги опашки и задръствания.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу призова за спокойствие и обясни, че хлебарниците ще бъдат отворени и ще доставят хляб. По думите му няма да се движи градският транспорт, защото, ако той се движи и магазините са отворени, мярката се обезсмисля.

„Информация за забраната не ни е била предоставена“, категоричен беше кметът на Истанбул Екрем Имамоглу. „Не знаем кои услуги ще извършваме“, допълни той. Имамоглу гарантира, че няма да има проблеми при снабдяването със стоки.

В 30-те най-големи общини живеят около 64 млн. души, което е приблизително 80% от населението на Турция.


Публикувано на 11.04.2020 г. 09:26 ч.

Източник: БНР

Още по темата: