INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ТУ-Варна си поставя за цел да получи статут на изследователски университет

Национална кръгла маса на тема: „Иновации и дигитализация – технологиите на успеха“ организира във Варна днес Технически университет-Варна /ТУ-Варна/. Кръглата маса има за цел да сподели успехите и напредъка на висшите учебни заведения по пътя към дигитализация на процесите в образованието и научноизследователската дейност, каза за Радио Варна ректорът на Техническия университет проф.Венцислав Вълчев. Поводът е отбелязването на 60-годишния юбилей от основаването на Технически университет – Варна.

ТУ-Варна е водещ в национално отношение университет по обучение на компютърни науки с пет специалности, коментира проф. Вълчев. Първи в страната откриват специалностите „кибер сигурност“ и „изкуствен интелект“, в които приемат 475 студента редовно обучение, половината от които вече са записани. Само за миналата година имат проекти с общ бюджет над 4 милиона от европейски средства, което доказва, че висшето училище има място в пространството на дигитализация и иновации, каза още проф. Вълчев.

В университета има отделена 3-етажна сграда за дом на бизнеса и в нея се настаняват IT-компании. Така се постига съвместно обучение, по-добро кариерно реализиране на студентите и много по-ефективно съвместно участие по европроекти.

Реализацията на кадрите е значително висока както за компютърните и машинни специалисти, за агрономството и морските специалности. Миналата година е бил утроен броя на чуждестранните студенти, които се обучават на английски език и в момента най-много са студентите от Турция, Гърция и Русия.

По думите на ректора основната цел на ТУ-Варна за следващите две години е да попадне в групата на така наречените изследователски университети. Той посочи, че в рамките на Плана за развитие и възстановяване има сума около 250 милиона лева, която е насочена към универитети, които удовлетворяват определени критерии зададени от Министерството на образованието. При първата фаза ТУ-Варна не са успели да влязат в първите седем. Подобна сериозна инвестиция ще помогне на висшето учебно заведение да развие нови технологии съвместно с бизнеса, което веднага ще доведе до повишаване ефективността на икономиката, конкурентноспособността, както и позиционирането на университета в различните рейтингови системи на Европейския съюз, което автоматично води до привличането на повече средства, каза още проф. Венцислав Вълчев.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 16.05.2022 г. 12:58 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x