INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Тръмп втрещи научната общност със съвета за инжекция с дезинфектант, обвиниха го в безотговорност

„Инжекция с дезинфектант“ като средство за борба срещу коронавируса? Изявление на Доналд Тръмп вчера втрещи научната общност и многобройни специалисти обвиниха американския президент, че е безогтоворен, защото е направил това „опасно предложение“, предаде Франс прес.

„Виждам че дезинфектантът го убива (коронавируса) за минута. Една минута! Дали има начин да се направи нещо подобно, с инжекция вътре, или почти като почистване“, каза Тръмп по време на редовния си брифинг в Белия дом за коронавируса. „Както виждате, това прониква в дробовете и има огромен ефект, така че ще е интересно да се провери. Трябва да се обърнем към лекарите за целта, но това ми се струва интересно“, добави Тръмп.

Тези думи отприщиха истинска буря от възмущение сред учените.

„Тази идея да се инжектира в тялото или да се поглъща какъвто и да било вид почистващ продукт е безотговорна и опасна“, възмути се пред телевизия Ен Би Си д-р Вин Гупта, експерт по обществено здравеопазване, специалист по белодробни заболявания и интензивно лечение. „Това е метод, използван понастоящем от хора, които искат да се самоубият“, допълни той.

В социалните мрежи многобройни лекари и медицински сестри също остро порицаха думите на Тръмп.

„По същия начин и самозапалването може да е полезна алтернатива“, иронично заяви френският изследователски център „Марсей Имунопол“ (Marseille Immunopоle), като подчерта, че методите, препоръчани от президента на САЩ, „биха убили и вируса, и пациентите“.

„Спрете да излъчвате тези пресконференции за коронавируса. Те излагат на риск човешкия живот. И моля ви, не пийте и не си инжектирайте дезинфектант!“, написа в Туитър Уолтър Шауб, бивш директор на федералното Бюро за правителствена етика по времето на президента Барак Обама.

„Пресконференциите на Тръмп са опасност за общественото здраве. Бойкотирайте пропагандата. Слушайте експертите. И умолявам ви, не пийте дезинфектант!“, написа също в Туитър Робърт Райш, бивш министър на труда при президента Бил Клинтън.

Освен дезинфектанта Тръмп спомена и за „ултравиолетовата“ или „една много мощна светлина“, която би могла да се прожектира „вътре в тялото“ за борба с коронавируса.

В социалните мрежи много потребители си правеха шеги с явното смущение на д-р Дебора Брикс, член на кризисния щаб към Белия дом, по време на речта на президента. 


Публикувано на 24.04.2020 г. 18:50 ч.

Източник: БТА

Още по темата: