INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца

За да се ограничи тенденцията, обучението по пътна безопасност на най-малките в училище от тази година ще бъде по-различно.

Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца. За първите 7 месеца на тази година 6 деца са загинали на пътя, а сериозно ранените са близо 500. За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно, предават от NOVA.

Децата от 1-ви „А” са в клас едва от три дни. Вече обаче са наясно с основните правила на пътя. Причината е, че от тази година им преподават не само в клас, но и навън, пред големи табели с основните знаци, които е добре да знаят.

„Всеки последен час от деня учителките заделят по пет минути да говорят с децата за това как да се движат по пътищата, за опасностите , които крият превозните средства, как да се предпазват и съответно ги водят при таблата, за да ги разгледат”, каза директорът на 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски” Елена Кърпачева.

Обучението наподобява състезание по двойки за това кой знае повече. Целта е децата да се превърнат в коректив за родителите си.

22-ро училище е първото у нас, оборудвано с такива табели. „Децата не трябва да приемат това като досадните последни 5 минути. Трябва да го приемат като нещо нормално и много необходимо”, посочва още Елена Кърпачева.

Целта е така да се оборудват всички училища в страната. „Тези табла съдържат основните групи. Надяваме се, че всеки ден децата, минавайки покрай тях, в крайна сметка до края на годината ще запомнят поне един или два от тези пътни знаци”, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Засега са закупени близо 3 000 табели. „Кампанията стартира първоначално в София. До края на месеца би трябвало да се инсталират в цялата страна”, заяви д-р Милен Марков от Държавната агенция за безопасност на движението.

Разработва се и игра в интернет, чрез която децата да попадат виртуално в реални ситуации на пътя, за да им е още по-забавно, докато учат правилата за движение.  

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 20.09.2020 г. 12:55 ч.

Редактор: Златин Михайлов

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x