INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Тонове пръст и ограда блокират домове във Варненско

Кадър: Нова

В продължение на месеци жители на местност „Сотира” във Варна се оплакват от това, че нямат достъп до домовете си, тъй като собственици на новостроящ се имот са ограничили достъпа.

Според живеещите там новият имот се строи буквално върху улицата, а жителите на местността са принудени да се катерят върху тонове пръст и скална маса, за да стигнат до домовете си.

Преди време ви разказахме историята за напрежението между съседите, но местните хора се опасяват, че съвсем скоро ще останат тотално блокирани.

В този район на местността „Сотира” живеят 10 семейства. Всички те обаче се налага ежедневно да преминават през редица препятствия, за да стигнат до домовете си, а причината – нови собственици на имот, които строят кооперация буквално на улицата.

„Това, което сме направили, за да можем да преминаваме, е един насип с 15 метра склон надолу”, обясни Петко Ников, жител на местността.

„Ние сме принудени да минаваме през чужд имот, след като тази жена засипа пътя, който съществува. И по нотариален акт аз гранича с път”, обясни Светомир Стойков.

С пътя граничат и всички съседи, но според общината участъкът, който се прегражда, не е част от улица „Мария Николова”, а е частна собственост и така на практика излиза, че улица в този район няма.

„Те искат и пишат, че общината не предоставя акт за собственост на тази улица. Такъв филм няма! Нито една улица във Варна и в България. Тя е общинска собственост или притежава такъв акт за собственост”, смята Петко Ников. „Тази улица, на която ние имаме адресни регистрации с име на улицата, с номера, с които ходим в списъците за гласуване, с документи, които се издават на нашите ученици, че живеят на тази улица”.

Живеещите в района многократно са подавали жалби, до институциите, но според тях това не дава резултат.

„Общината изпраща едно смешно обяснение защо няма улица. Защото тук минавала някаква магистрала. Тази магистрала отдавна е отпаднала. И тъй като имало тежест в кадастъра, на тази магистрала не можело да има улица”, каза Петко Ников. Всичко това буди объркване у хората.

„В момента, аз не знам къде се намираме? На съществуващ път, на магистрала ли се намираме или на ул. „Мария Николова”? Ако чукнете в Google, ще видите, че се намираме на „Мария Николова” в момента, но общината ни отговаря, че тази улица не е приложена”, заяви Светомир Стойков.

А освен че новият имот се строи върху пътя, той пречи на хората да стигнат до домовете си и пеш.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 07.12.2021 г. 09:54 ч.

Източник: Нова

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x