INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Токът в България за бизнеса 3 пъти по-скъп от германския

Електроенергията за бизнеса за днес в България е на цена, която е 3 пъти по-висока отколкото в Германия, сочат данни на сайта energylive.cloud за сегмента „Ден напред“.

За четвъртък вчера на Българската независима енергийна борса базовата енергия в сегмента бе изтъргувана на средна цена от 362,09 лв. за мегаватчас (188,30 евро). За ден е отчетен спад от 2,7%. Във ФРГ и Люксембург за днес бизнесът в сряда е напазарувал необходимия ток по 61, евро за мегаватчас като спрямо предишното денонощие има поскъпване от 2,3 на сто.

Подобна ниска цена за четвъртък е била постигната и на енергийната борса в Чехия. Стойността на мегаватчас ток за бизнеса за днес там е бил купуван средно по 74,37 евро, като е регистрирано поевтиняване от 12,5%. Близки са цените в сегмента и в Полша, където тя е с 5,03 на сто по-ниска от котировките за сряда и за четвъртък търговете са затворили на средно ниво от 75.02 евро за мегаватчас промишлен ток.

В съседните страни на България, членуващи в ЕС – Румъния и Гърция, вчера цените в сегмента „Ден напред“ бяха по-високи, отколкото на нашата енергийна борса. В Румъния са регистрирани средни стойности на базовата електроенергия от 206,49 евро за мегаватчас, като е отчетено дневно поевтиняване от почти 22%. В Гърция пък средната цена в сегмента за днес е по-висока от румънската и достигна ниво от 212,10 евро/мВтч и спад от 7,1 на сто.

От 19-те енергийни борси, за които energylive.cloud подава данни, в сряда най-голъамо поскъпване от 63.3% за ден е отчетено в Нидерландия. Въпреки немалкото нарастване на цената в сегмента „Ден напред“ там цената е 151,95 евро за мегаватчас.

За четвъртък в 10 от тези 19 борси в сегмента стойността на промишления ток е била над 200 евро за мегаватчас. Най-скъпа електроенергия вчера са напазарували фабрикантите в съседна Сърбия – по 223,17 евро/мВтч, като за ден е отчетен спад от 3,1%. На второ място по скъп ток за днес са Словения и Хърватия с по 221,71 евро за мегаватчас. Малко след тях с 221,43 евро/мВтч е Швейцария. В замяна на това в Словакия пък токът за бизнеса за четвъртък е около 3 пъти по-евтин и е бил изтъргуван в сряда по 74,37 евро/мВтч, като е отчетен най-големият дневен спад на цената от 67,1 на сто, сочат още данните на сайта energylive.cloud.

Според шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов един от шансовете в България да има по-голямо предлагане на евтин ток е да бъдат завършени на първо време ремонтите в ПАВЕЦ „Чаира“. По думите му там се очаква до края на годината да бъде пусната още една турбина. Общата инсталирана мощност на четирите турбини е 900 мегавата.

Ден преди това енергийни експерти и ръководители от енергетиката обсъждаха с правителството мерки за овладяване на галопиращите цени на тока за бизнеса.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.10.2021 г. 10:28 ч.

Източник: Монитор

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x