INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Токът на Енергийната борса е с рекордно висока цена

За „тревожна ситуация на Българската енергийна борса“ съобщи на брифинг в НС Иван Хиновски, депутат от ИТН и председател на Български енергиен и минен форум. По думите му от няколко дни борсата се намира в хаос, неуправляема ликвидност и факт на ниско предлагане на електроенергия.

„Вследствие на което възниква изкуствен дефицит и цената достигна рекорд на 3 август от 293.3 стотинки, а тази сутрин достигна нива около 400 лв. Това е убийствено за българската индустрия и българската промишленост“, каза Хиновски.

„Очакват се тежки последици за индустрията, заетостта, вноските за бюджета, но така и влияние за нашите лични сметки, защото през цената на доставчик последна инстанция ще се върне върху редица малки и средни предприятия“, предупреди той.

Апелът му е за незабавни мерки за повишаване ликвидността на борсата – т.е. ТЕЦ-Марица Изток 2 да включи в експлоатация 1 или 2 блока допълнително, за да се намали този дефицит на предлагане.

Според Хиновски БЕХ бездействат, което по думите му е „саботаж на българската индустрия“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 04.08.2021 г. 13:32 ч.

Източник: БНТ

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x