INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

С такса теглим пенсия от банкомат

От началото на годината се увеличи броят на банките, въвели такси за теглене на пари от сметка, в която Националният осигурителен институт /НОИ/ превежда пенсия.

При теглене от банкомат се прилага стандартната такса. Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат продукти с облекчени условия за пенсионерите, това каза за Радио Варна финансовият анализатор Десислава Николова. Тя изчислява, че ако пенсионер получава средната за страната пенсия и я изтегли накуп, при заложена такса от 0.16% ще плати 0.90 лева за транзакцията.

„Опитът показва, че пенсионерите теглят пенсията си накуп и не извършват голям брой операции. Има редица продукти, които са предназначени за пенсионери. Може би е време с увеличаването на таксите, банките да помислят за тази таргет група като направят преференциални и по-ниски такси за нея. Ако банките искат да бъдат социално-ориентирани, те ще намерят начин да създадат такива продукти, които да са с облекчени условия, в сравнение със стандартните клиенти. Проблемът е, че когато се привилегирова една социално-уязвима група по отношение на доходи, особено когато става дума за нарастваща инфлация, и други групи ще искат това. Малко е тънък моментът. Има какво да се желае и да се мисли в тази посока.”

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 21.03.2022 г. 14:52 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x