INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

ТАСС: Вучич не вижда смисъл от преговори с премиера на Косово

Държавният глава на Сърбия Александър Вучич не вижда смисъл от преговори с премиера на Косово Албин Курти. Въпреки това Белград ще продължи диалога си с Прищина, каза сръбският лидер пред репортери в събота, предава TACC.

„Сърбия винаги ще участва в диалога и аз лично винаги ще ходя, когато ме повикат [за преговори], но не виждам никакъв смисъл от разговор с [Албин] Курти. Това е човекът, който каза, че сме извършили три геноциди над тях [албанците], за какво можем да говорим повече с него? Той се стреми да говори само за миналото, никога не говори за бъдещето, но също така не разбира правилно миналото“, каза Вучич.

В същото време сръбският лидер подчерта, че Белград ще продължи диалога с Прищина: „Въпросът е, че Сърбия трябва да участва в диалога, защото това е добре за нашия народ в Косово и Метохия, защото с това повишаваме тяхната сигурност. С преговорите, преди всичко друго, ще трябва да намалим напрежението между сърби и албанци, тъй като това ще бъдат най-многобройните народи в Западните Балкани през следващите 100 години. Това е в наш интерес, но дали това ще се случи, е друг въпрос“.

По-рано, след резултатите от първия кръг от контакти между Белград и Прищина в Брюксел, проведен в средата на юли, Вучич информира, че Косово е отказало да изпълни задълженията си по Брюкселските споразумения от 19 април 2013 г. и да създаде Общността на сръбските Общини – самоуправляващ се орган на сърби, живеещи в непризната република. Той многократно е заявявал, че страната му е изпълнила своята част от споразуменията, докато косоварите са спрели този процес.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.08.2021 г. 14:13 ч.

Източник: Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x