INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Градска художествена галерия Варна представя изложбата “ Търсач на истини“

„Търсач на истини“ е ретроспективна изложба на художника Георги Йорданов в Градската художествена галерия на Варна. Според куратора на изложбата изкуствоведът Румен Серафимов, това е една трудно събрана изложба, която ще представи знакови работи от различни периоди в творчеството на Георги Йорданов.

Румен Серафимов казва за художника Георги Йорданов: „Той започва пътешествието си в романтичната наивистична живопис в средата на 80-те години на ХХ век ‒ един много силен и плодотворен период в най-новото българско изкуство. Но той не се включва в доминиращия тогава експресионистичен маниер на изразяване, нито в абстрактната, информалната или концептуалната образност.

Намира своето персонално и най-точно изобразяване на чистотата и сантименталността, на детското и поетичното, на приказното и фантазното, на фината ирония и културния еротизъм, на копнежа си за искреност и тъгата си от опустошената човечност ‒ всичко това, което живее в необикновената му душевна природа. С времето става един от много малкото стилни наивисти в българската живопис, чието творчество днес, когато е навършил 60 години, е изключително впечатляващо и високоестетично“.

Носител на национални и международни награди, както и на награда „Варна“, той има свое специално място в артистичната палитра на морския град с аурата си на художник, който черпи вдъхновение в граничното поле между романтизъм, мечтателност и наивизъм.

За този проект Георги Йорданов издирва свои творби, с които се е разделил отдавна, за да може да ги покаже пред ценителите в ретроспектива под мотото „Търсач на истини“.

ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ е роден в Шумен на 13 май 1960 г. в семейството на художника Йордан Йорданов и Росица Йорданова. През 1978 г. завършва Хуманитарната гимназия във Варна. От 1981 до 1983 Следва специалност „Живопис“ във Великотърновския университет
„Свети Свети Кирил и Методий“.

По- късно през 2001 Следва специалност „Живопис“ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Работил е като художник във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и във Варненската държавна опера.

От 1984 до 2021 г. Участва в регионалните и националните художествени изложби, както и в представителни изложби на българското изкуство извън България. 2000‒2014 Участва във всички издания на фестивала за визуални изкуства „Август в изкуството“, Варна.

Самият Георги Йорданов споделя: „Странно е усещането ми за тази изложба . – Не е като да покажеш новите картини, които си рисувал наскоро. – Всичко в изложбата е правено отдавна и всяка една картина ми връща някакъв спомен. Например тази, която нарекох навремето „Рожден ден“.

Аз не вярвах, че ще я намеря в България и много се радвам, че можах да я включа в този проект. В нея са изобразени няколко деца около маса. А историята е такава – когато бях малък, живеехме срещу гробищата и ходех всеки ден там, гледах гробовете на моите прадядо и прабаба, на други роднини, които никога не бях виждал живи или поне нямах спомен за тях. А така все едно ги познавах. И в един момент прозрях, че всички те – моите мили покойници, някога са били на 5 години. Така реших да ги събера около една маса – тях, някогашните деца.“


0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.03.2021 г. 12:28 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x