INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Танева: Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска

„Трапезата ни за Гергьовден може да бъде изцяло българска“, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„След Гергьовден влиза в сила постановлението на Министерския съвет за осигуряване на българска продукция в търговските вериги. Ние сме ги информирали, че ще предоставим още 14 дни като предписание, за да могат те да решат как точно ще направят това“, добави още тя.

„Проверки за това дали правилата се спазват ще стартираме в края на месец май“, съобщи още Танева.

По думите й всичките усилия в момента са насочени към избягване на удара в млечния сектор. „В момента кризата, тръгва от големите производители в Европа“, посочи Десислава Танева.

„Има риск за прибирането на реколтата от рози. Направили сме всички възможни промени за улеснен достъп до работна ръка“, каза още тя. Според нея кампанията по прибиране на черешите също може да бъде проблемна.

На въпрос дали ще ядем по-скъп хляб, министърът отговори: „Категорично искам да опровергая това. Дали ще ядем по-скъп хляб или не, зависи от много фактори. Най-вече от международните цени и ситуация. България произвежда в пъти повече от над необходимото за изхранване. Ние винаги сме в позиция на нетен износител на суровина – пшеница. Каква е нейната цена на изнасяне, респективно това определя и вътрешната, зависи от много фактори“.


Публикувано на 02.05.2020 г. 19:00 ч.

Още по темата: