INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Танева и търговските вериги се разбраха за българските стоки.

Това стана ясно на брифинг в МС.

Министърът на земеделието Десислава Танева и големите търговски вериги постигнаха съгласие относно необходимостта да бъдат подпомогнати българските производители. Това стана ясно на извънреден брифинг в МС. Веригите ще представят в най-кратък срок допълни мерки, с които помощта за българските производители да бъде по-ефективна. Беше дадено и уверение, че спекула с цените няма да има.

„Засега мерките да има повече българска продукция по магазините ще са в сила до 31 декември“, обяви министър Танева. Тя допълни, че й се иска тези мерки да продължат и след извънредното положение. 

„Няма нито една изключена верига от наредбата. Предоставихме и възможност секторите „Плод и зеленчук“ да получат 75% от обвързаната си подкрепа като предварителен кредит с 2% лихва с цел да продължат производството си. Настоящата пандемия ни принуждава да вземем бързи, ликвидни мерки с цел минимизиране на щетите от загубата на свитите пазари“, каза Танева.  

„Сутринта, заедно с премиера, проведохме видеоконферентна връзка с представители на различни сектори в земеделието. Срещата бе по отношение на приетото постановление на МС са създаването на регионални „къси канали“ за доставка в търговските вериги. Вчера се прие и определението за обхвата на търговските обекти, които ще попаднат в постановлението. Става въпрос за всеки оператор, който има над 10 обекта“, каза още Танева. По думите й е много важно да минимизираме изхвърлянето на храна.

На брифинга стана ясно още, че са изплатени 145 милиона лева помощи на земеделските производители. „Следващото плащане е на биопроизводителите и се надявам, че проблемите с биорегистъра ще бъдат решени бързо, за да ги платим в съответния срок. Приключваме успешно и няколко комуникации с ЕК. Очакваме на 27 април да започне и подкрепа за биопроизводството по Мярка 11″, поясни министърът. 

„Помолихме за списъци на оранжерии и ферми, от които да купуваме продукция. От 13 март насам сме предложили на доставчиците, с които работим, много къси срокове за плащане– между 7 и 14 дни. Имам уверение и от други търговски вериги, че и те правят същото“, заяви Милена Драгийска, управител на „Лидл България”. И допълни, че в тази кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали, които да разрешат проблема. „Българските производители може да са спокойни. Тази подкрепа е изключително важна в момента и поискахме от МЗХ да скъсим пътя на комуникация, за да помогнем на най-спешните, които утре могат да извадят продукция и на които е отказан износ“, коментира Драгийска.

Вторият пакет от мерки предвижда авансово изплащане на субсидиите на сектор „Растениевъдство“, който има възможност да кандидатства по европрограми за закупуване на хладилници и друга техника. Целта е да се отговори на изискванията на търговските оператори за излагане на продукцията, обясни земеделският министър.

„Не всички малки производители са готови да изпълнят изискванията на търговците. В момента най-важното е да се погрижим за хората, които са финансово неустойчиви“, допълни министърът.

Според Йордан Матеев от Сдружението за модерна търговия всички вериги подкрепят българското производство. „Въпреки това, изборът е на самите потребители. Затова апелираме: ако искат да бъдат съпричастни, да изберат българското. Това е мъдрото решение, което разрешава проблема в сектора“, допълни Матеев.


Публикувано на 15.04.2020 г. 16:30 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: