INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Талибаните преговарят в Доха с представители на ЕС и САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Талибаните ще проведат преговори лице в лице с европейски и американски представители, потвърдиха вчера от Европейската служба за външна дейност на фона на продължаващи дипломатически усилия на ислямистите да получат международна подкрепа, предаде АФП.

Новите управници на Афганистан търсят признание, както и подкрепа, за да избегнат хуманитарна катастрофа, след като се върнаха на власт през август, когато американските сили се изтеглиха, прекратявайки продължила 20 години война.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова света да дари още пари на Афганистан, който е поел към икономически колапс, но осъди „нарушените“ обещания на талибаните към афганистанските жени и момичета.

Говорителката на ЕСВД Набила Масрали заяви, че официални лица от САЩ и Европа ще се срещнат днес в Доха с представители на новите афганистански власти за преговори, организирани с помощта на Катар.

Масрали уточни, че срещата „ще позволи на САЩ и ЕС да обърнат внимание на проблеми“, сред които свободното напускане на страната, достъпа до хуманитарна помощ, уважение към правата на жените и предотвратяване на превръщането на Афганистан в убежище за терористични организации.

„Това е неформална среща на техническо ниво. Тя не представлява признаване на „временното правителство“, посочи Масрали.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 12.10.2021 г. 11:05 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x