INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Т. Петкова: Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 на 30 дни

Срокът за плащане на сметките за ток на битовите потребители се удължава от 20 на 30 дни, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг, като добави, че приблизително 70% от сметките за електроенергия са платени от потребителите в рамките на срока без да има забавяне.

Новите промени в сроковете са обосновани от подробен анализ на финансовите параметри, за да има сигурност, че системата няма да има ликвиден проблем при разсрочване на плащанията от страна на битовите потребители, подчерта Петкова. Заповедта ще бъде изпратена и на трите електроразпределителни предприятия, на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и на Националната електрическа компания (НЕК).

26% са плащанията, които хората са извършили в рамките на удължения от закона срок от 10 на 20 дена. По думите на министъра в страната няма потребители, на които да е спряна електроенергията поради неплащане на услугата.

Според Петкова са били сключени над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.

Енергийният министър призова за безконтактно плащане, като увери, че офисите за плащане на електроразпределителните дружества се дезинфекцират стриктно. Тя подчерта стабилността на финансовата система на енергетиката в частта електроенергия.

Петкова увери, че НЕК ще продължи да изпълнява функциите си до пълната либерализация на пазара на електроенергия.

„За първото тримесечие на годината НЕК е с положителен финансов резултат от 13 млн. лв, а 2019 г. ще приключи с 1,26 млн. лв загуба. През 2014 г. НЕК имаше загуба от над 40 млн. лв“, припомни Петкова.

По нейните думи по-високите сметки за топлинна енергия за март се дължат на факта, че заради коронавируса хората са си останали по домовете,което е довело до по-интензивно потребление.


Публикувано на 30.04.2020 г. 11:58 ч.

Източник: investor

Още по темата: