INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

СЗО: Светът e в ранен етап на поредна вълна на COVID-19

Снимка: ЕПА

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от COVID-19, заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

По време на разговор с членове на Международния олимпийски комитет в Токио шефът на СЗО посочи, че глобалният провал на споделянето на ваксини, тестове и лечения подхранва “ пандемията в два коловоза“. Страните, които разполагат с адекватни ресурси като ваксини, се отварят, докато други влизат в локдауни в опит да забавят разпространението на коронавируса.

„Пандемията е изпитание и светът се проваля. Ваксинационните несъответствия по целия свят прикриват „ужасяваща несправедливост“, добави той.

Той предупреди, че „19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини сега сме в ранните етапи на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи.“ Тедрос Гебрейесус добави, че глобалната заплаха от пандемията ще остане, докато всички страни не се справят с болестта.

Световният здравен орган призова за мащабен глобален натиск за ваксиниране на поне 70% от населението във всяка страна до средата на следващата година. „Пандемията ще приключи, когато светът реши да я прекрати. Това е в нашите ръце“, каза Тедрос Гебрейесус. „Разполагаме с всички необходими инструменти: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме“.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 21.07.2021 г. 15:18 ч.

Източник: Dnes

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x