INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

СЗО започва световна кампания за ускоряване на борбата с COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) и световни лидери поставиха началото на глобална инициатива за ускоряване на разработването, производството и дистрибуцията на лекарства и ваксини срещу Covid-19.

По думите на ръководителя на СЗО Тедрос Гебрейесус целта е да бъде осигурен равен достъп на хората до начините за борба с коронавируса.

Председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен обяви, че на 4 май започва набирането на средства за инициативата:

„Целта е да се съберат 7,5 милиарда евро, с които да се ускори работата по превенция, диагностициране и лечение. Това е първата стъпка, защото победата над коронавируса изисква устойчиви действия на много фронтове“, каза Фон дер Лайен.

Съединените щати отказаха да участват

САЩ отказаха да участват в стартирането днес на глобална инициатива, съобщи говорител на американската мисия към Световната здравна организация (СЗО) в Женева.

„Няма да има официално участие на САЩ“, посочва говорителят чрез имейл в отговор на въпрос на агенция Ройтерс и добавя:

„Очакваме с нетърпение да научим повече за тази инициатива в подкрепа на международното сътрудничество за разработване на ваксина срещу Covid-19, колкото е възможно по-скоро“.

Американският президент Доналд Тръмп обяви замразяване на финансовия принос на САЩ за СЗО, където те са най-големият донор на средства.

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел ще помогнат за стартирането на глобалната инициатива, съобщи СЗО в навечерието на събитието.


Публикувано на 25.04.2020 г. 09:50 ч.

Източник:БНР

Още по темата: