INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Светлина в тунела за блокираните български моряци в САЩ

Членовете на екипажи, които са блокирани по круизните кораби, в скоро време ще могат да се завърнат по домовете си. Това ще стане възможно след подписване на споразумение между круизните оператори и Centers for Disease Control and Prevention ( Центърът за контрол и превенция на заболяванията) в САЩ, научи екип на Varnautre.bg.

Висши представители на круизните оператори обявиха, че ще подпишат споразумението, което предизвика спор между тях и здравните власти. Условията, които се оказаха ябълката на раздора са свързани с изискванията членовете на екипажа да не използват обществен транспорт след напускане на корабите, да не се смесват с други хора, както и да не отсядат в хотели.

Наказателната отговорност, включително затвор за изпълнението им се носи персонално от президента, изпълнителния директор и главния лекар на всяка компания. Круизните компании оспорваха тези изисквания, но в крайна сметка ще подпишат споразумението, за да могат да приберат служителите си по домовете им.

Изготвени са подробни планове за репатрация на екипажите до страните им, предвидени са чартърни полети. Българските моряци, заедно с някои европейци ще бъдат транспортирани с кораб до Саутхемптън, след което ще летят до домовете си.

Безпрецедентните мерки свързани с разпространие на COVID-19 поставиха на колене круизната индустрия, хиляди членове на екипажите, сред които много българи останаха блокирани по корабите. Случаите на COVID-19 на борда станаха причина за поставянето на екипажа под карантина. За жалост, вирусът взе и жертви.

Към момента няма данни за заболели български моряци. МВнР следят отблизо развитието на ситуацията и са в готовност да оказват необходимото съдействие, съобразно компетенциите им.


Публикувано на 04.05.2020 г. 17:54 ч.

Източник: varnautre

Още по темата: