INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Стряскащ скок на цени на едро – над 42% за година

Цените на едро в производството са се покачили средно със стряскащите 42,5% на година, показват данните на Националния статистически институт за юли.

Ръстът се дължи основно на производството и разпределението на ток, парно и газ, които са поскъпнали над два пъти – със 103%, както и увеличението на цените в преработващата промишленост с 25,3 на сто. По-подробните данни показват, че най-значително е поскъпнало производството на химични продукти – с 45,5%, следва хартията с 31,8% и дървеният материал с 30,6%, а хранителни продукти на едро са се качили с 28,2 на сто.

В добивната промишленост обаче има намаление при цените на производител от 4,3%.

Само за вътрешния пазар увеличението е още по-голямо – с 56% за година. Основната разлика идва от преработващата промишленост, където има поскъпване с 31,4% спрямо юли 2021 г. Химичните продукти са с увеличение от 67%, дървеният материал – с 56,8%, докато при хранителните продукти поскъпването е с 29,2%. Дори при добивната промишленост за вътрешния пазар има ръст от 4,7 на сто.

Стоките, които се изнасят, са с по-малък ръст на цените – средно 22% за година. Причината е в голямата конкуренция, която срещат българските производители, които се опитват да запазят пазари със задържане на цените.

Високо е увеличението и само на месечна база. През юли спрямо юни цените на едро бележат ръст от 3,8 на сто, показват още данните на НСИ. Той идва отново от увеличенията при производството и разпределението на ток и газ, което е 19,3%. При добивната и преработващата промишленост се наблюдава спад – съответно с 14,1 и 2,2%.

Понижение на цените в преработващата промишленост има при производството на основни метали – с 9,4%, на метални изделия – с 0,9%, и на изделия от каучук и пластмаси – с 0,6%.

От друга страна, се покачват цените при производството на изделия от неметални суровини – с 2,9%, на химични продукти – с 2,8%, на тютюневи изделия – с 1,8%.

За вътрешния пазар обаче увеличението на цените през юли спрямо юни е с цели 8%, което се дължи на поскъпването основно в добивната и преработващата промишленост.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.08.2022 г. 01:29 ч.

Източник: 24 Часа

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x