INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Строителите искат икономиката да заработи отново

Строителния бранш настоя и забраната за работа от 14:00 до 16:00 часа да падне.

Строителите поискаха забраната за работа в обедните часове да бъде отменена или да има ясни правила и параметри като изисквания, напр. ограничение на допустимите децибели шум, но не и изцяло спиране на работата. От бранша поискаха също не само да не се спират строежите на настоящите обекти, но и да се дадат достатъчно пари, за да бъдат довършени. От Камарата посочиха, че водеща сила в икономическото възстановяване на страната, трябва да бъде именно строителството. Заявиха също, че близо 25 хиляди строителни работници са се завърнали в страната след началото на кризата и те трябва да бъдат задържани в страната и след нея, като качествена работна ръка.

„Преди месец се обърнахме към обществото да не се спира строителството у нас и бяхме чути. Сега дойдохме с друг апел. Строителството е един от най-важните фактори, който задвижва цялата икономика. Това е мислене и на европейските колеги. Вчера проведохме видеоконференция с 20 държави. Английските ни колеги смятат, че за да се излезе от икономическата криза, е необходимо „строително цунами“. Върви ли строителството, върви всичко“, заяви Валентин Николов, изпълнителен директор на Строителната камара.

Николов даде като пример Италия, където се подготвя програма за саниране на милион и двеста хиляди жилища. В Италия вярват, че тази програма ще доведе до заетостта на още 430 000 души в страната, коментира той.


Публикувано на 30.04.2020 г. 16:11 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: