INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Столтенберг: Решение за приемане на Украйна и Грузия в НАТО има, но не сме казали кога

Снимка: ЕPА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът вече е взел решение Украйна и Грузия да станат членове на блока. В интервю за италианския вестник „Ла Република“ Столтенберг заяви, че решението е било взето през 2008 г. по време на среща на върха на държавите от НАТО.

Ръководителят на НАТО обаче отбеляза, че не е казано нищо за това кога някоя от държавите ще бъде приета в редиците на алианса. Досега нито за Украйна, нито за Грузия са дадени срокове това да се случи.

В същото време Столтенберг повтори предишни изявления на НАТО, че няма да жертва политиката си на отворени врати в диалога по сигурността с Русия, който започна по-рано тази седмица. Москва поиска алиансът да спре разширяването си на изток и да предотврати разполагането на нападателни оръжия по-близо до границите на Русия. Кремъл разглежда навлизането на НАТО към границите на страната като заплаха за националната сигурност.

И Грузия, и Украйна изразиха желание да се присъединят към алианса. Киев дори включи политиката за присъединяване към НАТО в украинската конституция. Въпреки, че Украйна все още е част от НАТО, Западът обеща да реагира, ако Русия нападне страната.

В продължение на няколко месеца членовете на НАТО изказваха мнение, че Москва може би подготвя инвазия, въпреки че Кремъл многократно ги уверяваше, че не крои подобни планове. Европейските преговори за сигурност между Русия, САЩ и НАТО, проведени по-рано тази седмица, бяха организирани отчасти с цел да се отговори на опасенията на Запада

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 14.01.2022 г. 13:37 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x