INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Училищата трябва да попълнят справка за оценките на 12-и клас

От Регионалното управление на образованието в София-град отправиха запитване към директорите на столичните училища, осъществяващи обучение на ученици в 12-и клас.

Във връзка с приключването на учебната година при условията на извънредно положение е необходимо в срок до 15.00 часа на 4 май, понеделник, да бъде попълнена справка за готовността на училищата за оформянето на годишните оценки на учениците, обучавани в 12-и клас.

Заради извънредното положение и завършването на учебната година с дистанционно обучение Министерството на образованието и науката ще предложи на парламента през тази година да отпаднат националните външни оценявания в четвърти клас и в десети клас, тъй като те са предвидени по закон, каза в телевизионно интервю министър Красимир Вълчев. През тази година за първи път трябва да има и национално външно оценяване в десети клас, което е записано в новия Закон за предучилищното и училищното образование.

МОН предвижда „физически“ в училищата да се явят през юни само седмокласниците на националното външно оценяване и учениците от 12-и клас на държавните зрелостни изпити. През следващата седмица ще бъде обявено на кои дати ще е външното оценяване в седми клас и матурите в 12-и клас, както и какъв учебен материал ще бъде включен в тези изпити за двата класа.


Публикувано на 01.05.2020 г. 17:00 ч.

Автор: М.Йовчева

Още по темата: