INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Спешна среща за намаляване на напрежението в Близкия изток

Иракските сили за сигурност се разположиха в столицата Багдад преди регионална конференция, чиято цел е да успокои напрежението в Близкия изток и да подчертае новата роля на Ирак като посредник, предаде БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Сред поканените са заклетите врагове Саудитска Арабия и Иран, чието съперничество често е засягало Ирак и други страни в Близкия изток, включително Йемен и Ливан. Рияд заяви, че ще бъде представляван от външния си министър принц Файсал бин Фархан. Не е ясно на какво равнище ще бъде иранската делегация.

Очаква се да участват също египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и йорданският крал Абдула Втори, както и представители на Турция, Катар и Обединените арабски емирства. Тази сутрин в иракската столица пристигна и френският президент Еманюел Макрон, чиято страна е съорганизатор на срещата. На нея се очаква да бъдат обсъдени въпроси като регионална водна криза, войната в Йемен и тежката политико-икономическа криза в Ливан, изправила страната пред крах.

Срещата е възможност за иракския премиер Мустафа ал Казими да демонстрира усилията, които полага в последно време да превърне Ирак в безпристрастен посредник в регионалните кризи, но и да покаже, че след десетилетия на конфликти Ирак отново се завръща на международната сцена. По-рано тази година Ирак беше домакин на няколко кръга преки преговори между Иран и Саудитска Арабия, на които представители на двете страни на средно равнище са обсъдили въпроси, свързани с кризите в Йемен и Ливан.

Според висш иракски представител се очаква саудитски и ирански лица да разговарят в кулоарите на днешните срещи, а целта е да бъдат събрани враждуващите страни на една маса и да бъде създаден политически климат за решаване на проблемите.

Ирак е страна с шиитско мнозинство, която се намира на разделителната линия между шиитски Иран и преобладаващо сунитския арабски свят, оглавяван от Саудитска Арабия.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 28.08.2021 г. 15:29 ч.

Източник: Факти

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x