INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Спящ от 40 години вулкан изригна на Сейнт Винсент и Гренадини

Вулканът Суфриер изригна в петък за първи път от 40 години на карибския остров Сейнт Винсент, което накара хиляди хора да се евакуират, предава АФП, като се позовава на местни сеизмолози.

Вулканът, който е и най-високият връх в Сейнт Винсент и Гренадини, изпрати струи пепел на 6000 метра във въздуха, съобщи местната агенция за управление на извънредни ситуации.

„Моля, незабавно напуснете червената зона. Суфриер изригна. Падането на пепел е регистрирано до международното летище Argyle“, заяви Националната организация за управление при извънредни ситуации.

Летището е в южната част на дългия 18 мили остров, докато вулканът е в северната.

Изригването е потвърдено от сеизмологичния изследователски център към Университета на Западна Индия. Суфриер не е изригвал от 1979 г. и най-голямото му изригване се е случило преди повече от век, убивайки над 1000 души през 1902 г.

Премиерът Ралф Гонсалвес започна да издава заповеди за евакуация за жителите на така наречените червени зони, където живеят около 16 000 души на най-големия остров в архипелага.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 09.04.2021 г. 18:51 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x