INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Сова Харис“: ГЕРБ – 24,2%, БСП – 19,1%, ПП – 14,6%

Снимка: iStock/Getty Images

ГЕРБ ще е първа политическа сила с 24,2% от гласовете на хората, а БСП – втора с 19,1%. Това сочи изследване на „Сова Харис“. И при двете партии социолозите наблюдават значимо възстановяване на позициите, а в следващия парламент ще влязат 6 или 7 формации.

При партиите, подкрепяни от протестния вот, социолозите регистрират значителни промени. Появата на нов значим политически субект в този сектор води до редукция на подкрепата за всички останали. „Продължаваме промяната“ засега може да разчита на 14,6% от подадените гласове. При ИТН – първата политическа сила на предишните избори – ерозията е най-силно изразена (14,4%).

Като сигурни участници в бъдещето Народно събрание са още „Демократична България“ с 9% и ДПС с 8,7 на сто. На ръба на бариерата е формацията „Изправи се БГ! Ние идваме!“ с 4,2%. .

Ако президентските избори се проведат в момента, Румен Радев има реален шанс да спечели над половината от подадените гласове още на първи тур. Най-вероятно обаче няма да е налице изискването да са гласували повече от 50% от гласоподавателите от избирателните списъци, за да може да бъде избран президент на първи тур.

Проучването е проведено в периода 5-12 октомври по поръчка на ДИР.БГ.

В отговор на въпроса „Ако на предстоящите избори се явят следните кандидати за президент, за кого ще гласувате“ Румен Радев събира 49,7% от подкрепата на анкетираните; Анастас Герджиков – 20,4%, Мустафа Карадайъ 5,%, Лозан Панов 4,4%, друг – 2,8 на сто. С „Няма да гласувам“ са отговорили 17,7%.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.10.2021 г. 11:46 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x