INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

„Софийски солисти” с виртуозите Минчо Минчев, цигулка, и Джулио Бозети, обой, гостуват на 12 август във Варна

От 20:30 в двора на Археологическия музей престижният ансамбъл ще излезе под палката на маестро Пламен Джуров. С този концерт Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев.

С концерта на 12 август в Английския двор на Археологическия музей Международният музикален фестивал „Варненско лято“ ще отбележи 60-годишнината от първия публичен концерт на проф. Минчо Минчев, който тази година беше удостоен с Огърлие „Златен век“ – почетното отличие на Министерството на културата за 2020. Отличието беше присъдено за изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Диригентът Пламен Джуров беше отличен като „Музикант на годината“ 2019 за изключителен принос към българската култура в традиционната анкета на предаването „Алегро виваче“ на БНТ.

Всяко гостуване на Камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров се търси от варненските почитатели на класическата музика като значимо събитие. А когато солистит е проф. Минчо Минчев, очакванията са за изключително вълнуващо преживяване. Това лято заедно с проф. Минчев ще солира и Джулио Бозети – обой. Срещата на такива артисти с признат принос към европейската музикална култура обещава зареждаща емоция, подплатена с висок професионализъм.

Маестро Джуров споделя идеята си за произведенията, включени в концерта: „В богатата музикална програма на „Варненско лято” искаме да представим интригуваща програма с главно действащо лице проф. Минчо Минчев. Това е съпоставка на четирима от великите композитори – Бах, Телеман, Хайдн и Бетовен, и ние я правим с провокативния въпрос „Как и защо историята пренарежда стойностите на произведенията във времето?” Отговорът лесно ще бъде намерен от тези, които чуят програмата ни, защото ние знаем, че аудиторията на „Варненско лято” е много чувствителна към подобни провокации“.

Ще прозвучат произведенията на Георг Ф. Телеман – Сюита „Дон Кихот“, на Й. С. Бах – Концерт за цигулка и обой ре минор, на Йозеф Хайдн – Концерт за цигулка №1 до мажор и на Лудвиг ван Бетовен – Квартет оп. 95 /Сериозо/.

Проф. Минчо Минчев

Изкуството на Минчо Минчев е оценявано със суперлативи на четири континента. От 1990 г. е професор във Фолкванг Хохшуле в Есен – Германия. Канен е за солист на RPO, LSO, BBC, London Mozart Players, St. Martin on the Fields, St. Goldsmith Orchеstra, Radio Suisse Romana, Московското радио и телевизия и др. Свирил е в Карнеги хол – Ню Йорк, Кенеди център – Вашингтон, Болшой театър и зала Чайковски – Москва, Фестивал хол и Роял Алберт Хол – Лондон, зала Херкулес – Мюнхен и др. Работил е с големи диригенти, между които сър Чарлз Гроувз, сър Невил Маринър, Ленард Слаткин, сър Александър Гибсън, сър Джон Елиът Гардинер и др. Правил е записи за DECCA, Балкантон, Капричио, Интеграл, Вест Дойче Радио (WDR), Радио София, Радио и Телевизия–Букурещ и Белград, Радио Женева и др. Водил е майсторски класове в Мексико, Куба, Турция, Гърция, Македония, Словакия, Япония, Южна Корея, Австралия и др.

Журира на престижни международни конкурси, между които Карл Флеш (Великобритания), Р. Липицер (Италия), Ифра Нийман (Германия), Бетовен (Чехия), Младежта музицира (Германия) и др. Носител е на наградата на Българското национално радио Музикант на годината – 1993 и Награда за изключителен принос към българската култура за 2010.

От 1993 г. е председател на Фондация Панчо Владигеров и председателстващ журито по цигулка на Международния конкурс за пианисти и цигулари Панчо Владигеров. От 18 години провежда интензивен майсторски клас по цигулка в Аркутино със съдействието на фондация Св. Св. Кирил и Методий.

Артистичен директор на Международната лятна академия „Варненско лято“.

Джулио Бозети, обой

Роден през 1977, започва да свири на пиано в Музикалния институт Баравале в родния си град Фосано, Италия, и продължава със специалност обой в Консерваторията на Кунео (Пиемонте) в класа на проф. Р. Турола. Специализира в Музикалната академия в Амстердам при проф. Ян Спронг. Още по време на обучението си участва в камерни и симфонични концерти, опит, който скоро го отвежда на големите сцени. Има много участия в оперните театри на Ла Скала (Милано), Генуа, Рим, Бари, Трапани, както и във филхармоничните оркестри на Театър Реджо, Торино и  оркестър Верди, Милано. Работи с диригенти като Даниел Баренбойм, Рикардо Мути, Даниел Хардинг, Густаво Дудамел, Рикардо Шайи, Луис Бакалов, Даниеле Гати. През 2011 печели конкурс за английски рог и обой в Симфоничния  оркестър на БНР, има ангажименти със Софийската и Русенската опера и с камерен оркестър „Симфониета“ в София. Участва в редица камерни и симфонични формации с обой и английски рог в София и чужбина.

Още за концерта: https://www.facebook.com/events/556257745280462/

Билети за концерта можете да намерите на адрес:

https://fccvarna.bg/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D1%82/d05795d668dfb5c796d6873ed718efc5

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2020 може да проследите на сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери – 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2020: за концертите – на касите на ФКЦ и онлайн, а за „Опера в Летния театър“ – на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията – на място преди събитието. 

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 11.08.2020 г. 15:57 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x