INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Случаите с Covid-19 станаха 1955, за последното денонощие са 44

Има ново огнище на коронавируса у нас.

Случаите на новозаразени с Covid-19 за последното денонощие са общо 44. Установено е ново огнище на заразата. То е в село Осина, община Сатовча, област Благоевград. Това беше съобщено на тазсутришния брифинг от секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов. 

По думите на доц. Димов точно новото огнище е причината за увеличения брой на заразените в областта. РЗИ е взела противоепидемични мерки в селото. Открити са контактните лица на първия случай в селото. Взет им е и материал за изследване. 

За изминалото денонощие за Cоvid-19 са взети 1126 проби, от които 44 са дали позитивен резултат. 10 от тях били съобщени през вчерашния ден към 17 часа, а от тогава до днес сутринта са регистрирани още 34 нови случая.

Починалите, носители на вируса вече са 90, а излекуваните достигнаха 444. 

Относно случая с починалия в болница „Пирогов“ мъж на 66 години, за който беше съобщено вчера към 17 часа, Димов уточни, че след два негативни PCR теста, на 4 май на пациента е направен нов PCR тест, който е дал положителни резултати. В последствие се е развила остра дихателна недостатъчност и се е стигнало до смъртта на пациента. 

Доказаните през последните 24 часа случаи с коронавирусна инфекция, по области са: Благоевград – 15; София – 7; Пазарджик – 5; Видин и Кюстендил – по 4-ма; Ямбол – 3; Плевен – 2, а във Враца, Кърджали, Монтана и Сливен – по 1.

Под лекарска грижа в болници са 389 заразени. 56 от тях са в интензивни отделения и клиники.

От новите случаи 3 са на медицински служители, като 2 от тях са на медици в София, а 1 в Пазарджик. С тях броят на доказаните случаи c Cоvid-19 при медицински кадри става 209.


Публикувано на 10.05.2020 г. 11:06 ч.

Автор: Златин Михайлов

Още по темата: