INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

След старта на учебната година търсят вкъщи незаписаните ученици

От днес – 16 септември, започват традиционните обиколки по домовете на учениците, които не са записани или не са се явили в училище в първия учебен ден. Това беше решено на заседание на Координационното звено по Механизма за взаимодействие по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система.

Сформирани са 1 335 екипа в цялата страна, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции.

Досега обходите се правеха през октомври и ноември. Тази година те започват месец по-рано, а целта е децата да прекарат максимално дълго време в училище. Това заяви в интервю за Радио Варна Ирена Радева – началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна.

54 са екипите, които ще обхождат домовете на незаписаните ученици във Варненска област. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане, а за учениците – необходимите учебни помагала и пособия.

„През миналата учебна година имаме 149 деца и ученици, които са обхванати в образователната система в резултат на действия на училищните екипи. 215 деца и ученици са трайно реинтегрирани в образователната система. Това са деца, които са отпаднали през предходни години, екипите са успели да ги открият и те са влезли в образователните институции.“, поясни още Ирена Радева.

Профилът на тези деца е разнообразен, като преобладаващата част са деца от малцинствата. През последните години се наблюдава и тенденция за домашно самообучение, коментира още началникът на РУО – Варна.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.09.2021 г. 11:51 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x