INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

След случая „Вера Су“ – какво ни трябва за адекватно морско спасяване

Трябва да имаме два плавателни съда, платформи за аварийно-спасителни дейности на море – без тези съдове няма как да се извършват подобни операции като спасяването на „Вера Су“. Това мнение изрази пред БНР Веселин Миланов, помощник-ректор на Техническия университет във Варна.

„Те ще бъдат многофункционални, многоцелеви – спасяване освен на морски плавателни съдове, предотвратяване на разливи, пожарогасене, както и транспорт на хора, бедстващи на море. Единият съд е планиран за около 50 човека, да може да превозва“, поясни Миланов.

Проектирането и изграждането на двата плавателни съда ще започне догодина с помощта на европейски средства.

Според Миланов имаме капацитет за проектирането и изграждането им, като има три корабостроителници, които могат да се справят с тази задача.

„Всичко може да си го направим тук, в нашата страна.“

Веселин Миланов прогнозира, че това може да се случи в рамките на година и половина – две.

Идеята е операцията по обезопасяването и изваждането на „Вера Су“ да не бъде забравена и неглижирана, смята кап. Андрей Станев, експерт по морски технологии в Техническия университет във Варна, капитан на спасителния влекач на Български морски флот, участвал в операцията по изтеглянето на „Вера Су”.

В предаването „Преди всички“ Станев отбеляза, че „това беше всичко друго, но не и стандартна операция“, защото не са били обучавани да извършват „такива спасителни операции в такива мащаби“.
В средата на декември предстои събитие, на което целият екип ще разкаже интерактивно за спасителната операция, съобщи капитан Андрей Станев:

„Заснета е цялата операция. Над 16 часа филмов материал имаме, който се анализира внимателно. Ще се покажат фрагменти.“

Веселин Миланов уточни, че са си поставили за цел да има магистърска програма в областта на аварийно-спасителните дейности, за да може специалисти с морско образование да бъдат профилирани и тясноспециализирани в тази дейност.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 02.12.2021 г. 13:48 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x