INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

След първия шок България щяла да се окаже печеливша!

„След коронавируса: как България, Румъния и Полша може да спечелят“. Това е темата на анализ на „Дойче Веле“, в която се твърди, че в страните от Средна и Източна Европа кризата с коронавируса ще е тежка. Но след това те изведнъж може да се окажат печеливши…

Милиони граждани от държавите в Средна и Източна Европа работят – или поне доскоро работеха – в по-богатите държави от Северозападна Европа. И превеждаха годишно милиарди на роднините си у дома.

Според Световната банка само румънските гурбетчии на Запад година след година внасят по два милиарда евро в страната си. Но не само парите от гурбетчиите рязко ще намалеят – ще намалеят и работните места в държавите от Средна и Източна Европа, пише „Зюддойче Цайтунг“ и посочва, че през март „Фолксваген“ е затворил заводите си в Полша, Чехия и Словакия, а в Румъния са спрели работа заводите на „Дачия“ и „Мишлен“.

Освен това в страни като Румъния, България или Полша повечето предприемачи са всъщност съвсем малки фирми, които нямат резерв и бързо изчерпват възможностите си. Тоест – заплашени са от фалит в много по-голяма степен, констатира изданието.

Големи загуби ще понесат държавите от Средна и Източна Европа и поради рухването на туризма. Това сериозно ще засегне България. Там делът на туризма в БВП възлиза на цели 14%, докато в Чехия е 8%. Полша болезнено ще усети липсата на германски туристи във Варшава, Краков и Гданск.

Да не говорим, че десетки хиляди германски шопинг-туристи всеки месец оставяха доста пари в полските и чешките магазини. В обратна посока също имаше интензивно движение на хора и стоки, което сега е прекратено. Наблюдателите посочват още, че държавите от бившия Източен блок ще пострадат и от спадащата покупателна способност на своите граждани – и съответно на тяхното потребление.

Това безпаричие впрочем ще доведе и до спад във вноса на чуждестранни стоки в тези страни. В сравнение със Запада, средно- и източноевропейските страни са и по-неподготвени за такъв икономически земетръс, пише „Зюддойче Цайтунг“.

„Ханделсблат“ също обръща внимание на темата. Вестникът цитира виенския Институт за сравнителни икономически анализи, който очаква, че стопанският срив в тези страни ще бъде по-тежък от преживения по време на финансовата криза през първото десетилетие на 21 век, както и че ще настъпи „дълбока рецесия“.

Анализаторите на „Голдман и Сакс“ очакват, че чешката икономика ще се свие с 5%, а полската – с 3,5%. Източната комисия на германската икономика (най-компетентният орган за стопанските връзки между Германия и държавите от Средна и Източна Европа) припомня, че Германия ще пострада от рязкото свиване на своя стокообмен с тези държави.

През 2019 година този стокообмен е възлизал на цели 303 милиарда евро – по-висок от стокообмена на Германия с Китай или със САЩ. Нека да припомним, че миналата година и България регистрира рекорден стокообмен с Германия – над 8 милиарда евро.

Все пак изпълнителният директор на Източната комисия на германската икономика Михаел Хармс вярва, че след първия шок държавите от Средна и Източна Европа в крайна сметка могат да се окажат печеливши. Той очаква, че редица германски и европейски производители ще преместят в този регион своите производствени мощности, които досега се намираха в Азия.

Източноевропейците са изключително конкурентоспособни, казва Хармс. Той обаче прави и уточнението, че в този регион се усеща остър недостиг на квалифицирани специалисти.

Хармс е убеден, че след кризата „икономиката в Източна Европа ще загрее много по-бързо“. Той прогнозира, че шофьорите на камиони например най-вероятно ще избягват Северна Италия, но не и Източна Европа.


Публикувано на 15.04.2020 г. 13:58 ч.

Източчник: glas

Още по темата: