INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

След 15 години хартиените документи почти ще изчезнат

Прогнози от изследване на европейския парламент сочи, че между 2030 и 2035 г., електронните средства за комуникация ще изземат почти изцяло отношенията между хората и хартиените документи ще обслужват не повече от 2 процента от населението.

Затова обществото ни, особено, ако иска да се развива, трябва да приеме факта, че хартията изчезва, а дигитализацията и технологиите са пътят за развитие на иконимиката и възстановяването на Европейския съюз.

Изводите са част от проекта„Дигитализация и дигитални компетентности във висшето образование и пазара на труда“, финансиран от Фонд научни изследвания по линия на програмата Хорайзън 2020 на ЕС. Един от основните проблеми в дигитализацията е отношението към нея и превръщането на хартиеният офлайн свят в онлайн, посочва проф. Георги Димитров – юрист с международен опит, и компютърен експерт и преподавател по право на информационните технологии.

Според Милена Ангелова от Асоциацията на индустриалния капитал в България, дигитализацията е пътят, чрез който в условията на застаряване на населението, може да се повиши квалификацията на по-възрастното поколение, което по-трудно се дигитализира.

Едва между 16 и 18 процента от българското население има базови дигитални умения, коментира проф. Юлиян Василев от ИУ Варна – изследвал равнището на дигиталните компетентности на хората в България, публикувани официално на сайта на Европейската статистическа служба Евростат. Не повече от 13 на сто са хората, чиито дигитални умения са над базовите.

По отношение на компютърните компететности, близо половината българи могат да копи-пейстнат файл или текст, казва още Василев. Във всички тези показатели страната ни изостава от средните европейски тенденции. Добрите новини са свързани с наемането на ИТ специалисти.

Има обаче значително увеличение на дигиталното участие на гражданите в публичните политики, посочва проф. Маргарита Богданова от Стопанската академия в Свищов.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 29.12.2021 г. 10:29 ч.

Източник: БНР

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x