INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Скъпият газ затваря училищата

Учениците в цялата страна може да минат отново на онлайн обучение, а училищата да затворят при първите студове. Това съобщиха пред „Труд“ директори на учебни заведения, които се подготвят за начало на новата образователна година, но са в шок от очакваните високи сметки за отопление.

Училища в цялата страна трескаво търсят алтернативи на отоплението с газ, за да се опитат да предотвратят “газова” ваканция за учениците. Близо 40% от всички школа и детски градини разчитат на синьо гориво и директорите им са притеснени как ще могат да посрещат сметките, които се задават. На места по разпореждане на кметове се купуват термопомпи, климатици и се чистят котлите, които да бъдат заредени с мазут, показа проучване на “Труд”.

Очакванията на директорите в страната е, че миналогодишният казус с ковид вълната може да се повтори като енергиен казус за училищата и учениците да трябва да учат от вкъщи. “Колегите от различните области имат силни притеснения по отношение на очакваните високи цени, най-вече на газа”, каза пред “Труд” Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ).

На среща при служебния просветен министър проф. Сашо Пенов вчера от съюза са получили уверение от него, че ако се наложи, държавата ще помогне за сметките през студените месеци, съобщиха от МОН.

“В разговора с министър Пенов той потвърди, че държавата в негово лице ще се опита да разреши по всякакъв начин този проблем, за да има газ и да подкрепи финансово при необходимост образователните институции, поради невъзможност да си платят сметките”, уточни Стаматов. По думите му в бюджетите на училищата има средства, с които може да се посрещне 20% увеличение не режийните, но не и повече. И макар сега да нямат неплатени сметки, за школата ще стане трудно след 15-20 октомври, когато ще се наложи да се отопляват.

Затова, докато стане ясно колко ще струва газа и кой ще може да плаща, в страната училищата и забавачките гледат да се подготвят сами, за да реагират при патова ситуация.

Проблемна зима очакват в Добрич. Всички училища и градини са газифицирани преди години. Скокът на цените обаче може да се окаже непосилен за учебните заведения, които похарчиха солидна част от делегираните бюджети за покриване на високите сметки в началото на тази година. Ако липсват компенсации, не е изключено някои училища да преминат към онлайн обучение по преценка на директорите.

В момента Общината търси варианти за алтернативно отопление с електрически котли за 17-те детски градини и 6 ясли, повечето от които са и санирани. “До седмица директорите им трябва да направят оценка на нуждите и възможностите. Въпреки че и забавачките са на делегирани бюджети, ги подпомагаме редовно”, казаха от местната администрация.

Всички образователни институции в община Велико Търново от месец също се подготвят за предстоящия зимен сезон и търсят алтернативни източници за отопление. Това заяви пред “Труд” Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

От месец всички училища и градини се подготвят за зимата и търсят алтернативи, каза Пенка Игнатова, директор на Дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община Велико Търново.

“Не мога да кажа дали във Велико Търново ще има криза за газ или липса на финансиране за отоплението на училищата и детските градини. По заповед на кмета на общината Даниел Панов обаче директорите на учебните заведения преглеждат алтернативните инсталации за отопление. Почистват котлите, мисли се за доставки на мазут и други горива”, обясни Пенка Игнатова.

Тя допълни, че само Спортното училище и две детски градини в областния град нямат алтернативни инсталации, а разчитат на местната “Топлофикация”. В детските градини има климатици, но те не са удачен вариант за зимно отопление, защото не отопляват коридорите на забавачките.

“Сформирана е експертна комисия, която в момента проверява готовността на учебните заведения за предстоящата нова учебна година”, уточни Игнатова.

В Пиринско също няма яснота как ще се учи, ако няма газ за отопление. Всички се готвят за алтернативни варианти – климатици или обединение на две училища в едно за по-евтино парно. Ако трябва ще се преподава и онлайн, но това зависи от министерството, казаха директори от региона.

По-малко от месец преди началото на учебната година от МОН са започнали да събират информация за дефицита на учители в страната. Почти няма преподаватели по информационни технологии, липсват стотици по математика и български език и литература, обясни Диян Стаматов пред “Труд”.

“Според мен дефицита на учители по математика е някъде около 300-350 в цялата страна. По БЕЛ също има дефицит. Сега бихме се обърнали към току-що пенсионирани учители и към студенти, за да разрешим този казус. Това е закрепващо, а не дългосрочно решение. Апелът ни е и към IT сектора, където с гъвкавост и заетост между 4-5 часа на отделен специалист, биха могли да ни помогнат. По математика и БЕЛ трябва да е дългосрочна политика, да има стъпки като безплатно обучение на специалистите през целия курс, по-силна подкрепа и повече допълнителни стимули от социално естество. Този дефицит, който сега имаме, догодина ще стане още по-голям, след още една година още по-голям и пр.”, каза той.

Добрата новина е, че има готовност от 1 септември да бъде реализирано увеличението на учителските заплати. За това има и уверение от ресорния министър проф. Пенов, посочи още Стаматов.

В Карнобат ще са на термопомпи

В Бургас се надяват на държавата, в Приморско са на дърва

Вече подаваме информация в МОН – справка кои училища са на газ, кое школо как се отоплява. Това ни кара да се надяваме, че държавата ще вземе мерки предварително. Още сме август месец и се надяваме, че до студените месеци, ще се предприемат стъпки, за да не се налага газова ваканция. Това съобщиха експерти на РУО в Бургас.

“При нас училищата се отопляват с пелети и дърва съответно – в Приморско и близкото село Ново Паничарево. Така че към настоящия момент, ние сме подсигурили както училищата, така и детските градини, с необходимите количества за отопление”, каза пред “Труд” кметът на Приморско Димитър Германов.

“На газ при нас са предимно детските градини. Там има решение на общинския съвет, ще минем на термопомпи. Парите си ги осигурихме от собствения бюджет. Повечето училища са на дърва, за тях ще осигурим отоплението през Общински горски фонд. Мисля, че няма да допуснем газова ваканция. На газ няма да може да издържим финансово, затова диверсифицираме енергоизточника”, обясни кметът на Карнобат Георги Димитров.

Не очакват проблеми

Във Варна минаха на климатици

Нито едно детско заведение или училище във Варна няма да остане без отопление през зимата. Това декларира Лилия Христова, шеф на общинската дирекция “Образование и младежки дейности”. 25 училища и 34 градини се отопляват с газьол, 7 са на парно, а 12 учебни заведения и 4 забавачки са на природен газ. Монтирани са обаче климатици като алтернатива на скъпото синьо гориво. С такива са оборудвани всички общински детски градини.

Всички учебни и детски заведения имат договори с доставчици и могат да подадат заявки за по-ранно топлоподаване, ако есента е студена. “Проблемът ще е във финансирането, но след януари, когато сметките бяха трагични, сме подготвени да поемем такъв удар. Надяваме се обаче и държавата да предприеме мерки за компенсации”, каза Христова.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 31.08.2022 г. 09:49 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x