INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Синдикатите: Съкращаване на 30 хиляди държавни служители е шоково и ще вдигне безработицата

Съкращаването на 30 000 служители от държавната администрация е шоково съкращаване. Ако това стане, безработицата ще се увеличи и ще има протести. Това заяви Любослав Костов, главен икономист на КНСБ, пред журналисти след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Думите му идват като коментар на изказване на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, че бъдещото редовно правителство има намерение да съкрати 30 000 души от държавната администрация до края на 2022 година.

„Първоначалните дебати бяха 30 000 до края на мандата, сега станаха до края на следващата година, посочи Костов. Някой питал ли ги е тези хора от каква квалификация и преквалификация имат нужда, стигат ли им ресурсите, мениджмънтът как управлява съответните ведомства. Никой не ги е питал, но бързаме да ги уволняваме. Категорично сме против“, заяви Костов.

Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“ посочи, че голяма част от държавните институции имат тежък недостиг на кадри. Като пример тя даде инспекторите, които следят за контролирането и спазването на трудовото законодателство в страната. „Те са около 400, а фирмите са над 400 000“, информира Григорова. „Когато някой се чуди защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, то е защото няма кой да отиде на място и да проверява. Ако някой се чуди защото няма социални работници, които да се грижат за най-уязвимите членове в най-бедната държава в ЕС, то е защото имаме малко над 2000 социални работници в Агенцията за социално подпомагане“, каза Ваня Григорова.

Според нея, когато Асен Василев за пореден път говори за редукция в броя на държавните служители и като пример даде полицаите, е „хубаво да си спомни, че на него му беше детайлно обяснено, че броят на полицаите в България не е равен на броя на служителите на МВР“.

„Няма накъде, ако орежат още повече администрацията, това означава съвсем да останем без държава, тъй като държавната администрация е тази, която провежда държавната политика на терен“, изтъкнаха синдикатите.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 06.12.2021 г. 15:04 ч.

Източник: Dariknews.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x