INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сидеров и Русофили с първи стъпки за изваждането ни от ЕС и НАТО

Промени в Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление предлагат политическите партии „Русофили за възраждане на Отечеството“ и „Атака“. Това обявиха на брифинг председателите на двете формации – Николай Малинов и Волен Сидеров.

С призив към парламентарните групи в 47-то Народно събрание се обръщат двете формации и предложение да припознаят законодателните изменения, които те предлагат.

В тях се настоява да се премахне забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени международни договори след тяхната ратификация, да бъде премахната долната граница за минимален брой гласове, както и броят необходими подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум. С такова предложение Сидеров и Малинов явно ще се стремят да атакуват членството на България в НАТО.

Сидеров и Малинов са констатирали, че законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление явно не работи и на практика не е възможно да се инициира и проведе валиден референдум.

„В същото време в публичното пространство постоянно се изтъква, че едно или друго решение на държавната власт реализира и олицетворява един или друг избор на българския народ. Едни от фрапантните случаи например е с членството на България в ЕС, членството на България в НАТО, участието на България във военни мисии в чужбина и прочие. По такива фундаментални въпроси, с много висока степен на държавническа и мирогледна ценност, наистина е крайно необходимо да се произнася българския народ. И независимо от отговорите, които дават на такива въпроси едни или други парламентарни политически сили, уместно и демократично е българския народ да поеме отговорност чрез механизмите на неговото пряко участие в държавната власт“, пишат Сидеров и Малинов до депутатите.

Законодателните промени, които те предлагат:

Да бъде премахната забраната за провеждане на референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България по международни договори след тяхната ратификация.


Да бъде премахната долната граница минимален брой гласове, необходими за обявяване на действителен вот.

Да бъде намален броят на необходимите подписи за внасяне на предложение за произвеждане на национален референдум.

Да бъдат увеличени сроковете по процедурата по внасяне на предложение за референдум и съкращаване на сроковете за иницииране на повторен референдум.

Двете политически партии „Атака“ и Русофилите на Николай Малинов участваха в последните парламентарни избори самостоятелно, като събраха съответно 12 153 или 0.46% („Атака“) и 6 803 или 0.26% за „Русофили за възраждане на Отечеството“. И двете формации се обявяват от години срещу членството на страната ни в Европейския съюз и НАТО и водят последователна проруска пропаганда. Срещу Николай Малинов се води и дело за шпионаж в полза на чужда държава – Руската федерация.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 28.01.2022 г. 13:46 ч.

Източник: News.bg

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x