INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ще успее ли икономиката да преодолее кризата от Covid-19?

Коментар на Лъчезар Богданов – главен икономист на Института за пазарна икономика

Икономиката на България ще се върне към нивата си от преди пандемията едва към края на 2022 година, прогнозираха през седмицата от Европейската комисия.

„Комисията няколко пъти се опитва да прави прогнози. По принцип е много трудно в настоящата среда да се дават такива. По последни оценки на ЕК икономиката на еврозоната ще се свие с около 7,8% за цялата 2020 година”, заяви Лъчезар Богданов – главен икономист на Института за пазарна икономика.

„След резкия спад Комисията вижда ефекта от бързото възстановяване през лятото, но обобщаващият извод е, че този скок от дъното не е достатъчен, за да се стигне до предкризисните нива и вероятно отново ще има забавяне заради здравната криза”, каза още той.

„Прогнозата на ЕК все пак предполага, че обществата постепенно ще се справят със здравната криза, т.е. не се разглежда сценарии, в който ситуацията става по-зле от здравна гледна точка”, допълни Лъчезар Богданов.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 08.11.2020 г. 10:50 ч.

Източник: NOVA

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x