INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Ще поскъпне любимата напитка на Германия

В „страната на бирата“ Германия милионите почитатели на тази напитка скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет предстои чувствително поскъпване.

За Германия често се говори като за „страната на бирата“. Но милионите почитатели на тази напитка в страната скоро ще трябва да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет цените на бирата както в търговската мрежа, така и в заведенията, ще бъдат увеличени чувствително, оповестиха три от най-големите пивоварни – „Радебергер“, „Кромбахер“ и „Велтинс“.

Поне снабдяването е подсигурено

Говорител на „Велтинс“ припомни, че през изминалите три години само цените на електроенергията са се увеличили със 150 процента и обясни, че това увеличение вече няма как да се компенсира. От „Кромбахер“ пък добавиха, че последното увеличение на цените на бирата е било преди цели три години.

Изпълнителният директор на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие тревога, че производителите са тежко засегнати от дефицита и оскъпяването на отделните съставки и суровини. „По няколко показатели разходите в бранша нараснаха толкова много, че ако не днес, то утре неизбежо ще се отразят на цените“, каза Айхеле.

Съюзът на пивоварите с нарастваща тревога наблюдава ценовите скокове на определени суровини, най-вече на пивоварния ечемик, добави той. „Тази година той поскъпна с 50 процента“, уточни Айхеле. От пивоварния ечемик се прави малц, а тази процедура изисква много енергия. „Колкото повече растат цените на енергоносителите, толкова повече поскъпва и малцът“, отбеляза изпълнителният директор. Все пак за любителите на бирата има и една добра новина: „Снабдяването поне е подсигурено“.

Под ударите на пандемията

Пивоварите твърдят, че от началото на пандемията цените на бирата вървят надолу. Според тях търговците пускали бира на изкуствено намалени цени, за да примамят клиенти в магазините си в месеците на най-строги пандемични ограничения. И в момента често можете да купите в магазина каса бира на промоция на цени от около 10 евро. А това означава, че повече от 20 години цената остава една и съща – във времената на германската марка каса качествена бира на промоция струваше 19,99 марки.

Освен всичко друго, по време на пандемията германците сякаш изгубиха интерес към бирата – консумацията спадна до равнищата отпреди обединението на Германия.

През първата половина на тази година оборотът се сви с пет процента и достигна историческото дъно от 3,3 милиарда литра, съобщи Федералната статистическа служба. И това е съвсем логично: приходите на пивоварите от продажбите на бира в заведенията и на различни масови мероприятия намаляха рязко. Единственият лъч светлина идва от ръста на продажбите на бутилирана бира в магазините, но от този ръст печелят само няколко големи пивоварни.

Все пак има и надежда

Специализираното издание „GetränkeNews“ прогнозира, че производителите ще се опитат да се договорят с бирариите и другите заведения цената на халба бира да се покачи с 30-50 евроцента. В търговската мрежа цената на каса бира вероятно ще се качи с едно евро. Познавачите на пазара смятат, че останалите пивовари ще последват примера на трите големи фирми и също ще вдигнат цените.

Опитът показва, че когато големите производители тръгнат нагоре с цените, малките местни пивовари, включително и производителите на локални бири като „Кьолш“ или „Вайсбир“, в определен момент също вдигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще поскъпне в цялата Германия, категорични са експертите.

Любителите на бирата все пак получават известна отсрочка. „Радебергер“ ще започне да вдига цените по заведенията през февруари, а в търговската мрежа – чак през май. Продуктите на „Кромбахер“ и „Велтинс“ ще поскъпнат през април.

Но надеждата, че на фона на острата конкуренция в бранша някои пивовари могат все пак да запазят досегашните цени, не е угаснала окончателно. Наздраве!

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.10.2021 г. 16:34 ч.

Източник: DW.com

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x