INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Шенген отваря всички границите до края на юни

Пълното възстановяване на свободното движение в Шенгенското пространство се очаква не по-късно от края на юни – това мнение са изразили повечето министри на вътрешните работи на страните членки на проведената днес видеоконференция.

Повечето министри смятат, че първо трябва да се отворят вътрешните граници и чак след това външните. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон подчерта:

„Цялостната картина за епидемиологичната ситуация, която Европейският център за превенция и контрол на заболяванията ни предоставя редовно, показва силно позитивно сходство между страните-членки и държавите от Шенген. Физическата дистанция и свързаните с нея мерки, разбира се, все още са необходими, но здравните органи са категорични, че няма силен аргумент за ограничения на пътуванията или граничните мерки в рамките на ЕС и Шенген“.

Повечето страни членки са настояли вдигането на външните граници, предвидено след 15 юни, да бъде удължено до началото на юли, каза още еврокомисар Йохансон:

„Препоръките на Комисията за удължаване на ограниченията за маловажните пътувания в трети страни ще приключат на 15 юни. Почти всички страни членки обаче изразиха категорично предпочитание за допълнително, макар и кратко продължаване на този период“.

Същевременно евродепутатите от комисията по граждански свободи приеха резолюция, в която изразиха загриженост за контрола по вътрешните граници и влиянието му върху хората и предприятията. Те настояват за бързо и координирано завръщане към пълното функциониране на Шенгенското пространство.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 05.06.2020 г. 22:00 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x