INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Шефът на СЗО: Не се самоуспокоявайте по отношение на COVID-19

Снимка: iStock

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди страните да не се самоуспокояват по отношение на пандемията от COVID-19, защото рискът от опасни нови варианти не е изчезнал.

„Макар броят на установените случаи на COVID и на смъртните случаи да е спаднал с 90%, върховите стойности през януари и ограниченията в много държави да са отменени, схващането, че пандемията е приключила, е погрешно“, заяви Гебрейесус.

„СЗО остава силно обезпокоена от факта, че липсата на тестване и секвениране ни пречи да видим развитието на вируса. Също толкова загрижени сме, че няма да се извадят поуки от тази пандемия и цикълът на паника и пренебрежение ще се повтори“, каза шефът на организацията на среща на здравните министри от Г-20 в Индонезия.

Очаква се министрите на здравеопазването от двадесетте най-големи икономики в света да обсъдят начините за укрепване на глобалните здравни системи, за уеднаквяване на здравните протоколи за COVID-19 и стандартизиране на документите за пътуване, заяви говорителката на индонезийското здравно министерство Надя Тармизи.

„Глобалното сътрудничество е от критично значение за преодоляване на пандемията и гарантиране, че сме подготвени за следващата“, заяви Тармиз. „Затова настоящата среща е важен момент Г-20 да събере подкрепа за увеличаване на капацитета на националните, регионалните и световната здравни системи“, допълни тя, пише БТА.

Планирано е здравните министри да се срещнат утре с финансовите министри от Г-20, за да обсъдят създаването на Фонд за финансово посредничество – финансов инструмент, включващ държавни и частни ресурси, за предотвратяване и реакция на бъдещи пандемии.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 20.06.2022 г. 11:11 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x