INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Шарл Мишел: Присъединяването на Сърбия към ЕС е от изключително значение

Процесът на присъединяване към Европейския съюз е от фундаментално значение за общото бъдеще на Сърбия и ЕС, каза днес в Белград председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от Танюг.

Той посочи, че Сърбия е направила голяма крачка с отварянето на допълнителни преговорни глави, което е знак на доверие, цитира БТА.

„Убеден съм, че днес ще предприемем стъпки в правилната посока, защото чувстваме, че има нещо по-голямо от нас“, каза Мишел, след като посети Научно-технологичния парк с президента на Сърбия, Александър Вучич, и премиера, Ана Бърнабич, където беше подписано споразумение за съвместно сътрудничество между Сърбия и ЕС.

Шарл Мишел подчерта, че Сърбия е не само партньор, но и приятел на ЕС и изрази задоволство, че отново е в Белград и че има възможността да посети Научно-технологичния парк и сръбски компании, които са част от общото бъдеще на ЕС и Сърбия.

Вучич съобщи днес по време на посещението в Научно-технологичния парк в Белград, че през първите три месеца на тази година сръбският износ в информационно-технологичния сектор е на стойност почти 600 милиона евро.

Вучич каза още, че Сърбия в началото на процеса на дигитализация преди три-четири години е имала годишен износ от около 500 милиона евро в този сектор, докато вече тази сума е надхвърлена през първото тримесечие.

0 0 votes
Article Rating

Публикувано на 19.05.2022 г. 20:12 ч.

Още по темата:

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x