INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата

Северна Македония обяви руски дипломат за персона нон грата и му остават няколко часа, за да напусне пределите на страната, потвърдиха официални източници за скопското електронно издание МКД.

Съгласно разпространената информация, на 14 май руският посланик в Скопие Сергей Баздикин е извикан в Министерството на външните работи, за да бъде информиран, че един от дипломатите в посолството му е обявен за персона нон грата.

Срещата с посланика и обявяването на причините бяха в съответствие с дипломатическия протокол и според източника на изданието „поведението на дипломата не беше в съответствие с поведението, очаквано от приемащата държава“.

Министерството на външните работи потвърди информацията и обяви, че в съответствие с чл. 9 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения е решило да обяви дипломат в посолството на Руската федерация за персона нон грата в Република Северна Македония.

„В тази връзка на 14 май 2021 г. посланикът на Руската федерация беше извикан в Министерството на външните работи и бе връчена нота с указание посоченият дипломат да напусне територията на Северна Македония в рамките на седем дни“, гласи изявлението на външнополитическото ведомство в Скопие.

Това е първият по рода си инцидент в отношенията на Северна Македония с Руската федерация, когато става въпрос за позицията на правителството в съответствие с инспекцията за сигурност на компетентните служби на Македония „за запазване на суверенитета на държавата“.

Дипломатически източници припомнят, че през 2018 г. Северна Македония изгони руски дипломат след скандала с предполагаемото отравянето на бившия руски агент Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, но тогава решението е било взето в знак на солидарност с Обединеното кралство и Европейския съюз.

Засега остава неясно дали последният случай на изгонване на дипломат от руското посолство е свързан с шпионските скандали с участие на Москва, които разтърсиха няколко европейски държави.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 18.05.2021 г. 15:34 ч.

Източник: Агенция Фокус

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x