INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сергей Станишев: Зелената сделка“ не касае само енергетиката

Зелената сделка“ не касае само енергетиката, това е цялостна промяна на философията за това как ние като общество консумираме природни ресурси, как ги управляваме и запазваме за следващи поколения.

Това каза в интервю за предаването „Тази събота“ председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев.

По думите му въгледобивът е тежко субсидиран ежегодно от българската държава.

Относно протестите около закриването на „Мини Марица-изток“ той коментира: „Трябва да се знае, че ресурсите на Маришкия басейн са ограничени в количество. При нормална експлоатация според изследванията, които съм чел, те са до 2050 година приблизително. Във всички случаи това нещо ще има своя финал“.

Лидерът на ПЕС предупреди, че процесът на отказ от въглищните централи в Европа е необратим и напомни, че се предлагат и възможности за модернизация.

Станишев е на мнения, че България няма енергийна стратегия, защото трудните решения постоянно се отлагат.

„България ще получи много сериозен ресурс – 2,5 млрд. лв. за подпомагане на определени региони, за преструктуриране и създаване на нови работни места, създаване на нови перспективи и направи процеса по-плавен“, допълни Станишев.

Според него закъснението с Плана за възстановяване и устойчивост е било неизбежно при политическата ситуация в България, а служебното правителство се е справило добре.

„Цялата идея на Плана за възстановяване и устойчивост не е да върнем икономиките в състояние преди COVID-19, а да използваме новите възможности и модернизация на икономиките както в България, така и в другите европейски страни. Целта е ЕС да стане по-конкурентоспособен, по-силен икономически и с по-високи доходи“, уточни Станишев.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 16.10.2021 г. 11:14 ч.

Източник: Btv

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x