INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Борисов: Сега задачата ми е да запазим българите живи и здрави.

„Бизнесите, които не могат да работят, в последствие ще им помагаме“, каза още премиерът.

„Всички бизнеси, които могат, работят. Тези, които не могат, в последствие ще ги компенсираме, ще им помагаме, така че държавата да работи. Задачата ми е да ви опазя живи”.  Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Той направи  инспекция на строителството на магистрала „Струма” и тунела „Железница”.

„Виждате колко сме напреднали, колко бързо става”, коментира Борисов, като изрази надежда карантината в страната да минава по-леко. „Да похвалим работниците, организацията. Всички са с маски, каски, ръкавици. Шофьорите са карантинирани в кабините. Ще стане добре”, каза Борисов.

„Ако е било лесно, да са го направили другите. Тази магистрала трябваше да е готова за Олимпиадата в Гърция, винаги ще го напомням”, каза Борисов.

Същевременно той не каза да се обмислят затягане на извънредните мерки. „Трябва да се спазва заповедта на министъра. Нищо по-добро не е прилагано в света”.

Борисов каза пазарите „да действат гъвкаво”. „Затова наредих на министъра да отпуснем и четвъртък, и понеделник. Веднъж на моя отговорност отпуснах пазарите, видяхте какво се случи”, каза премиерът. „На Разпети петък не се работи, в събота и неделя вкъщи, и в понеделник пак ще си напазаруват”.

„Трябваше снощи късно ЕК да одобри мярката 64/40, днес я минахме на заседание на МС, за да може да се изпълнява законно”, каза още Борисов.

Относно мярката, отнасяща се до българската продукция в големите хипермаркети, премиерът каза, че смята, че ще се намери разумния компромис за всички.

По време на инспекцията на магистралата беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

„Тунелът вече е изкопан на около 600 метра. Дължината му е 2 км – най-дългият тунел за автомобили и тежкотоварни МПС-та. По-дълги са строени само жп транспорта”, обясни  Нанков.

„Стотици семейства хранят”, коментира Борисов относно работниците.


Публикувано на 15.04.2020 г. 15:31 ч.

Източник: NOVA

Още по темата: