INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Сделките с имоти намаляват леко

Седмица след въвеждането на извънредното положение в България в средата на март пазарът на имоти в България замръзна, а цялата дейност, свързана с него, бе сложена на пауза. Повече за това четете тук.

На този фон сделките с имоти през първите три месеца спадат с 6% спрямо периода януари – март на предходната година. Общо в страната са били сключени 37 697 сделки, показва статистиката на Агенцията по вписванията. Те обхващат само около две седмици от извънредното положение и затова няма как да отразяват ефекта от пандемията върху пазара на имоти.

Най-силен – над 40%, е спадът в Свищов, Пирдоп, Мадан и Златоград. Между 30% и 40% се движи той в Ардино, Дряново и Момчилград. Между 30% и 39% е намаляването на сделките в Търговище, Сливен, Сандански, Самоков, Раднево, Перник, Карнобат, Исперих, Ивайловград, Димитровград и още пет селища.

В 30% от всички 113 селища, за които има информация, се наблюдава ръст на годишна база. В три селища с минерални извори той е двуцифрен – Велинград (24%), Девин (23%), Кюстендил (24%), отбелязва „Капитал“.Публикувано на 27.04.2020 г. 13:50 ч.

Източник:dnevnik

Още по темата: