INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Японски учени създадоха устройство, което убива коронавируса за 30 секунди

В Япония е разработено преносимо устройство, което е в състояние да унищожи 99,99% от вирусите на COVID-19 за половин минута.

Устройството е LED излъчвател на дълбоки ултравиолетови импулси – силно локализирано излъчване с много къса дължина на вълната. Получаването и използването на дълбоко ултравиолетово лъчение е една от най-обещаващите области в съвременната наука. Това съобщава японският вестник Mainichi.

Според производителя светодиодите на устройството излъчват дълбока UV светлина с дължина на вълната 280 нанометра /nm/, докато за ефективно унищожаване на вирусни частици е необходима дължина на вълната 260 nm.

Тази дължина обаче ще съкрати експлоатационния живот на дълбоките UV светодиоди. Разработчиците отбелязват, че експлоатационният живот на светодиода при дължина на вълната 265 nm е около две хиляди часа, докато при дължина на вълната от 280 nm може да се увеличи десетократно.

Изследванията, проведени от японския университет в Токушима, показват, че 99,99% от вирусите на повърхността са унищожени на разстояние 5 сантиметра за 30 секунди.

Фирмата е дарила 20 от пробните LED продукти на правителството на префектура Токушима, както и 30 на университета в Токушима, и обсъжда плановете за разработване и продажба на продукти, използващи дълбокия UV LED, с японски производители.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 10.01.2021 г. 21:29 ч.

Редактирал: Георги Стоянов

Снимка: Nichia Corp.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x