INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

Създадоха книга за „Златното ключе“ на Варна

Уникална книга бе издадена тези дни. Тя описва една епоха във Варна. Творбата носи заглавието „Спаси и сохрани“ и се отнася до историята на Детско-юношеския театър „Златното ключе“, при Общински детски комплекс – Варна, който вече 45 години е феномен в културния живот на града. Носител е на Почетния знак на Варна – златен, с огърлие.

В заглавието на книгата има скрит смисъл в две части. Първата съдържа едноактно действие – спаси! А втората – повелява нещо друго. Какво повелява втората?.. Ще разберете, когато прочетете тази книга до край.

Началото е с биографичен очерк за Катя Папазова и проследява пътя от замисъла до избистрянето и практическото осъществяване на идеята за създаване на детско-юношески театър в град Варна, амбициозното ѝ намерение да открива бъдещи кадри в областта на театралното изкуство и в киното. Отзивите, спомените, впечатленията на бивши „ключета“ от съвместното им творческо съществуване оставят впечатлението , че „тя е тук“…

Авторката и Сия Папазова споделя: Написах и подредих книгата в памет на сестра ми Катя Папазова, на нейното красиво, впечатляващо дело и на събитията, свързани с този уникален театър.

Книгата предлага подробна информация за един колосален труд – над 30 постановки, от 1973 г. до 2006 г. за дарбата на Катя да привлича, да сплотява, да обединява автори, сценаристи, сценографи, композитори – доказани творци в полето на българската култура. За децата – най-доброто! Авторката разработва значими теми, подсказани от битието на детския театър с любов и вещина. Книгата, с автор Сия Папазова, е издадена от СНЦ „Културно пространство”, по Фонд „Култура“ на община Варна 2020.

Школата „Златното ключе“ е създадена преди 45 години от филолога, журналиста, режисьора и театралния педагог Катя Папазова – създател на много театрални и кино кадри. И сега, в почти всеки клас на НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, се обучават възпитаници на школата. Много творци са започнали своя професионален път от тук! Творци, които са оставили и оставят неповторим почерк в изкуството. Театралите наричат това време – „епохата на Катя Папазова“. В чест на нейното съзидателно и достойно дело една варненска улица носи името ѝ.

В края на 2007 г., след кончината ѝ, художественото ръководство на студиото поема нейната сестра – драматургът и театралният критик Сия Папазова. След нейната смърт сестра и, драматургът Сия Папазова, продължава основното направление на делото на Катя – изграждането на детското представление. В съдържанието на книгата Сия Папазова поставя акцент и върху изработването на художественото слово, с неговата специфична природа и култура.

Причина за това нейно решение е, че „вербалното“ в света на театъра отстъпи своите позиции и отиде в задния двор на съвременното битие. Тя превръща документалното слово в художествено. Развива формата на камерния и моно спектакъл, като за тази цел адаптира къси разкази и новели от Достоевски, Чехов, Мопасан, О‘Хенри… Продължава и развива делото на Катя Папазова като приемник на нейните идеи и практики.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 26.11.2020 г. 08:00 ч.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x