INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

САЩ търсели алтернативен газ, ако Русия нападне Украйна

Снимка: iStock

Правителството на САЩ проведе разговори с няколко международни енергийни компании относно планове за извънредни доставки на природен газ за Европа, ако конфликтът между Русия и Украйна наруши руските доставки, казаха пред „Ройтерс“ двама американски служители и двама източника от индустрията.

Съединените щати са загрижени, че Русия се готви за възможно ново военно нападение срещу Украйна, както това стана през 2014 г. Русия пък отрича, че планира да атакува Украйна.

Европейският съюз зависи от Русия за около една трета от своите доставки на газ и санкциите на САЩ при бъдещ конфликт могат да нарушат това снабдяване.

Всяко прекъсване на доставките на руски газ за Европа ще изостри енергийната криза, причинена от недостиг на гориво. Рекордните цени на електроенергията повишиха потребителските сметки за отопление, както и бизнес разходите, но и предизвикаха протести в някои страни.

Служители на Държавния департамент се обърнаха към компаниите, за да попитат откъде биха могли да дойдат допълнителни доставки, ако са необходими. Това казаха за „Ройтерс“ два източника от индустрията, запознати с дискусиите, като пожелаха анонимност поради чувствителността на въпроса.

Компаниите посочили на служителите на правителството на САЩ, че глобалните доставки на газ са ограничени и че има малко наличен газ, който да замести големите обеми от Русия, казаха източници от индустрията.

Дискусиите на Държавния департамент с енергийните компании бяха водени от старши съветник по енергийна сигурност Амос Хохщайн, каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, също пожелал анонимност.

Държавният департамент не е поискал от компаниите да увеличат производството, добави служителят.

В момента няма ясен план за действие при изостряне на ситуацията, но варианти се обмислят.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 15.01.2022 г. 11:00 ч.

Източник: News.bg

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x