INFOTEKA.BG – Новините, които трябва да знаеш

Всичко най-важно подбрано за теб – политика, икономика, образование, култура, здраве, технологии и много други от Бяла, Долни Чифлик, Варна

САЩ и Германия се споразумяха за „Северен поток – 2“

Съединените щати и Германия се споразумяха за спорния газопровод „Северен поток 2“. Новината беше потвърдена от американския заместник-държавен секретар Виктория Нюланд, както и от германския първи дипломат Хайко Маас. Германия се е ангажирала, че, ако Русия се опита да използва доставките на синьо гориво като оръжие или извърши нова агресия срещу Украйна, ще предприеме действия и ще настоява за мерки на ниво Европейски съюз, включително санкции, за да се ограничи руският износ в енергийния сектор.

Киев изрази недоволство срещу споразумението и инициира консултации с ЕС и Германия по темата. Според украинската страна, „Северен поток 2“ заплашва сигурността на страната и противоречи на принципа на диверсификация.

Газопроводът, който минава по дъното на Балтийско море, е почти завършен. По план по него ще преминават 55 млрд. кубични метра природен газ годишно от руския арктически регион.

0 0 vote
Article Rating

Публикувано на 22.07.2021 г. 09:44 ч.

Източник: БНР

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x